Sähkökirjan kääntöpuoli – 1984 on yhä ajankohtainen

Sähkökirjoilla on paljon hyviä puolia, mutta myös ongelmia – jotkut yllättäviäkin.

Kun perinteisen kirjan ostaa, ei juurikaan tarvitse pelätä että joku tulee hakemaan sen pois. Jos sen tekijä on syyllistynyt kunnianloukkaukseen hän saa siitä tuomion, jos se on myyty tekijänoikeutta loukaten myyjä joutuu maksumieheksi, mutta ostajalta sitä ei viedä.

Sähkökirjojen kanssa tilanne voi olla toinen: myyjä saattaa takavarikoida jo myymänsä kirjan asiakkailtaan näiden lupaa kysymättä tai paljoa selittelemättä. Tähän saakka tätä mahdollisuutta on pidetty teoreettisena, mutta Amazon teki juuri näin viime viikolla Kindleen myymiensä George Orwellin kirjojen 1984 ja Animal Farm kanssa.

Paljon osuvammin ei olisi kirjaa voinut valita. Kirjassa 1984 historiaa korjaillaan keräämällä kirjoja ja lehtiä takaisin ja viemällä tilalle korjattuja painoksia – epärealistinen ajatus paperilehtien ja -kirjojen kanssa, mutta kuten Amazon nyt osoitti, liiankin helppoa sähkökirjojen kanssa.

Vaikka tällaisella mahdollisuudella on hyvätkin puolensa, väärinkäytöspotentiaali on ilmeinen, ja pelottava. Joka tapauksessa se tekee selväksi, että Kindlen tapaisessa järjestelmässä sähkökirjaa ei oikeasti voi omistaa, siihen voi vain saada lisenssin, joka saatetaan koska tahansa perua.

Linkkejä:
New York Times
defectivebydesign.org