ISO/IEC JTC1, ISO DIS 29500 BRM ja OOXML..

…eli mitä tapahtui viime viikolla Genevessä?

Kuten tällaisissa kokouksissa yleensä, tapahtumista ISO:ssa on olemassa useampia rinnakkaisia totuuksia. Suomen delegaation tunnelmia voi ensinnäkin lukea blogistamme: http://ooxmlfi.blogspot.com. Microsoftin positiivinen “spin” tapahtumista käy kiitettävisti ilmi esimerkiksi Brian Jonesin blogista. IBM:n kriittinen näkemys tapahtumiin on taas koottuna Bob Sutorin blogiin. Myös Tim Brayn ja Antonis Christofideksen bloggaukset aiheesta ovat vierailun arvoisia.

Mikä on sitten totuus? Oma mielipiteeni on lähempänä sutorlaista linjaa. Yksi viikko oli yksinkertaisesti liian lyhyt aika massiivisen muutospakettikokonaisuuden käsittelemiseen. Kokousta kyllä johdettiin ammattitaitoisesti ja eri maiden edustajat (Suomi mukaanlukien) tekivät ankarasti töitä pahimpien ongelmien poistamiseksi perusteellisilla muutosesityksillä. Kokouksen puheenjohtaja piti myös hyvin tiukasti kiinni linjasta, että prosessia tai yleismpiä poliittisia linjauksia koskevia puheenvuoroja ei saanut pitää. Tämän seurauksena ilmapiiri pysyi itse kokouksessa varsin asianorientoituneena. Muutosten hyväksyntä jäi valitettavasti perjantaille, jolloin asioita sitten nuijittiin pöytään pikavauhtia huomattavan taistelu-uupuneiden delegaattien yrittäessä pysyä tasalla muutostulvasta. Lisäksi osaa muutoesityksiä ei otettu edes käsittelyyn, mikä esimerkiksi suututti Brasilian delegaation varsin perusteellisesti. Kukaan ko. prosessiin osallistunut ei voi hyvällä omalla tunnolla väittää, että kysymyksessä olisi ollut erityisen “hyvän hallintotavan” mukaisesta toiminnasta. Sinänsä ISO:n sääntöjä kyllä nähdäkseni noudatettiin (huomattavankin) kirjaimellisesti.

Oma lukunsa on lopun massaäänestys käsittelemättömistä jäsenmaiden muutosehdotuksista. Vaihtoehtoina ko. äänestyksessä oli ECMA:n alkuperäisversio, tyhjää äänestäminen tai ECMA:n antama vastaus muutosesitykseen. Toisin sanoen, oli mahdotonta äänestää jäsenmaan tekemän muutosesityksen puolesta ja rekisteröidä kanta ECMA:n tekemiä esityksistä vastaan.

Silti standardi meni merkittävästi eteenpäin. Siitä saatiin poistetuksi useita merkittäviä bugeja ja mm. viittaukset Microsoftin ei-standardeihin tiedostomuotoihin poistettiin – AV-puolen osalta suositusmuotoja olisivat jatkossa:
* Images: png, jpg
* Text: UTF-16, HTML
* Audio: mpeg audio, Ogg Vorbis

Ajanpuutteen takia kattavaa käsittelyä ei kuitenkin voitu siis tehdä. Tältä osin Antoniksen bloggauksesta löytyy, kohta joka kuvaa tilannetta erinomaisesti:

“..My proposal was more than 30 pages. Even if it were well thought and error free, Ecma had no way of knowing that. Therefore, the BRM was essentially confined to making changes that only scratched the surface of the problems…The third issue is that, while writing my proposal, I and my reviewers found 13 additional errors in the original specification. However, national bodies were not allowed to submit new comments (and rightly so, otherwise there would have been total chaos). Therefore, there was no way to submit and correct them.”

Koska Microsoftin vaatima Fast Track-menettely ei mahdollista enää jatkokehittämistä, SFS:ssä 27.3.2008. tehtävä päätös esityksen kelpoisuudesta on joko täysi hylkäys tai hyväksyntä – uutta editointikierrosta ei voi vaatia. Oma näkemykseni on, että työ jäi kesken ja standardi ei ole vielä nykyisellään valmis ISO-standardiksi.